NADREALNA LISTA: Evo u čemu su Partizan i Crvena Zvezda bolji od evropskih velikana!

veciti-derbi-prvi-detalji

Zvezda ispred Barse, Partizan ispred Reala, Voša i Rad ispred Arsenala i Junajteda, a OFK Beograd ispred Intera. Nije iluzija, lista je prava…

Po broju „izvezenih“ igrača u prve evropske lige smo pri vrhu, po kvalitetu igrača koji odu u „lige petice“, ne baš. Šta to govori o našem fudbalu?

Kada bi se gledalo koliko je igrača prošlo kroz mlađe kategorije jednog tima pa potom nastavilo put Evrope, Ajaks je na prvom mestu sa 71 igračem.

Dinamo Zagreb je drugi sa 67, a na trećem mestu je Partizan iz kog je 61 igrač otišao put najjačih nacionalnih rangova takmičenja u Evropi.

Kriterijum je da je fudbaler proveo bar tri godine u klubu između 15. i 21. godine pre nego što će otići u neku od 31 prve fudbalske lige na evropskom tlu.

CIES Fudbalska opservatorija je objavila brojke po kojima je Partizan ispred Real Madrida (58 igrača), a Crvena zvezda na devetom mestu (52) ispred 11-plasirane Barselone (50) fudbalera.

Međutim, pokazano je i koliko igrača je trenutno u klubu u kome su igrali između 15. i 21. godine i zagrebački Dinamo se može pohvaliti da je do prvog oktobra (referentni datum za listu) igralo čak deset fudbalera stasalih u mlađim kategorijama prethodnih godina. U Realu su ostala osmorica, a u Barseloni sedmorica igrača.

Partizan i Zvezda su uspeli da zadrže tek po četiri fudbalera. Od srpskih klubova se među Top 50 „izvoznika“ nalaze i Vojvodina na 12. mestu sa 47 igrača, Rad na 14. mestu sa 42 (Arsenal je 16, Junajted 25.), a OFK Beograd je 39. sa 29 igrača rasutih širom Evrope.

Zanimljivo je da je prvak Engleske, londonski Čelsi uz Mančester siti jedan od onih koji su pri dnu sastavljene liste sa po 28 igrača, nešto iznad je Bajern Minhen sa 29.

Kada se pogleda lista igrača koji igraju u pet najjačih liga, lista izgleda drugačije. Real Madrid, Barselona i Lion su tri vodeće ekipe sa 41, 34, odnosno 31 igračem. Partizana i Zvezde nema ni među 50, a Ajaks je 30. Slabije strane lige, ma koliko takmičarski bile neatraktivne mogu da pruže igračima više novca nego Superliga koja već dugo grca u ozbiljnim problemima što se tiče fonda fudbalera spremnih da postanu okosnica jake nacionalne selekcije

B92