NBA VEČE U PIONIRU: Partizan u sjajnoj utakmici pobedio Igokeu!

Košarkaši Partizana savladali su Igokeu u neverovatno efikasnoj utakmici petog kola ABA lige – 117:104.

Dve ekipe su odigrale još jedan efikasan meč, drugi put uzastopno primili više od 100 poena, a u takvom odnosu bolje se snašao domaćin, nošen sjajnom igrom američkih igrača.

Najdžel Vilijams-Gos je odigrao fantastično i na kraju se zaustavio na 30 poena (10-13 za dva, 2-2 za tri), uz 4 skoka i 8 asistencija, dok je Patrik Miler dodao 23 poena (7-8 za dva, 9-10 penali) i imao 11 asistencija i 5 uhvaćenih lopti. Njima dvojici pomagali su Đoko Šalić sa 16 poena, jedan manje imao je Andrić, dok je Marinković postigao 13.

Njih dvojica su uspeli da nadoknade učinak nestvarnog Dorela Rajta na drugoj strani – NBA pojačanje gostiju postiglo je 34 poena (8-12 za dva, 4-7 za tri, 6-11 penali), uz 7 skokova i dva uspešna dodavanja.

Takođe, Vilijams-Gos i Miles su bili inicijatori serije od 17:0 u toku treće četvrtine, kojom su definitivno prelomili ovaj nesvakidašnji duel u hali Aleksandar Nikolić, za treći trijumf u ABA ligi, uz dva poraza.

’Crno-beli’ su bolje otvorili utakmicu i došli do ranog vođstva, ali su se našli u problemu, pošto je startni centar Đoko Šalić za manje od pet minuta napravio tri faula. U tim trenucima gosti su počeli da preuzimaju kontrolu, a onda je na scenu stupio Dorel Rajt – vezao je 12 poena i Igokea je preokrenula.

Imala je ekipa iz BiH i devet poena viška tokom druge deonice, ali su se igrači Mute Nikolića trgli i polako topili zaostatak. U finišu je zablistao Vanja Marinković – prvo je monstruozno blokirao Gajića, a onda i sa dve trojke doneo egal na poluvremenu – 50:50.

Drugi deo igre bio je jednako efikasan, ekipe su se smenjivale u vođstvu, da bi onda spomenuti Vilijams-Gos i Miler uzeli stvari u svoje ruke. Pokrenuli su neverovatnu seriju od 17:0 sredinom treće deonice, nastavio je Mihajlo Andrić trojkama, pa je domaći tim u poslednjih 10 minuta ušao sa dvocifrenom razlikom.

U nekoliko navrata protivnik je pokušavao da se vrati, Partizan je imao odgovor i na kraju zasluženo slavio u ovoj utakmici koja će verovatno oboriti rekorde.

Kakav meč je videlo oko 4.000 gledalaca u hali “Aleksandar Nikolić“ svedoče i statistički podaci – ukupan indeks korisnosti košarkaša Partizana je bio 146, dok su gosti “zabeležili“ 103 poena.

Miler je zabeležio 40 indeksnih poena, Vilijams-Gos 38, a Šalić 23 za nešto manje od 20 minuta.

Na drugoj strani, u tom parametru, najbolji je bio Rajt (32), a Milošević, Radivojević i Ljubičić su meč završili sa indeksom korisnosti od 12. Za svega 16 minuta Ponjavić je upisao 13 poena – toliki mu je bio i indeks.

Partizan sada ima tri pobede i dva poraza, a Igokea dve pobede i tri poraza.

U šestom kolu Partizan će u petak igrati u Zagrebu protiv Cibone, dok će Igokea dočekati FMP u nedelju.

B92