MUSLIN SMENjEN?! Kokeza govorio o statusu dosadašnjeg selektora!

Pre neki dan se pojavila informacija da će ovih dana možda doći do smene dosadašnjeg selektora Slavoljuba Muslina, a da će na njegovo mesto doći Dragan Stojković Piksi.

Kao glavni razlozi tome navode se neefikasnost orlova, formacija u kojoj Muslin igrao, kao i nepozivanje Sergeja Milinkovića-Savića među Orlove.

Danas je predesdnik Fudbalskog saveza Srbije, Slaviša Kokeza dao svoj komentar vezan za status Muslina:

– I pre neki dan sam rekao, ponavljam i sada: Što se tiče toga što mediji pišu i što se priča u javnosti, uz dužno poštovanje i vas iz medija i kompletne javnosti, mediji i novinari nisu ti koji će smenjivati i postavljati selektora. Postoji institucija u okviru FSS koja se bavi svojim poslom i oko toga mogu da odlučuju samo ljudi i organi iz naše kuće fudbala. Sve priče danas o tome da se neko s nekim dogovorio da se menja, ili ne menja selektor, jesu novinarske spekulacije – izričit je Kokeza, koji zatim nastavlja:
– Ono što mogu da kažem je to da posle velikog uspeha koji smo uspeli da ostvarimo plasmanom u Rusiju, apsolutnu zaslugu imaju selektor Muslin i njegov stručni štab, a pod broj jedan – igrači reprezentacije Srbije. Selektor je otišao na put van zemlje kao i sportski direktor Bunjevčević i između nas nije bilo nikakvih razgovora o tome kako i nakoji način ćemo se pripremati za naredne prijateljske utakmice, odnosno za Mundijal u Rusiji. Očekujem da u toku sledeće nedelje, kada se selektor Muslin i direktor Bunjevčević vrate – sednemo za sto i razgovaramo na različite teme. Da vidimo kakva su razmišljanja selektora i sportskog direktora i da vidimo u kom obliku i na koji način ćemo nastaviti da funkcionišemo.

Kokeza je objasnio da u FSS ugovori nisu specifični.
-Svi imaju klauzulu i ako Izvršni odbor proceni da nešto nije u redu može da se razreši dužnosti, sve da ne bi išlo na štetu FSS. Da li selektor ima ugovor do završetka kvalifikacija ili Svetskog prvenstva manje je važno od toga na koji način ćemo kreirati i dogovoriti saradnju u budućnosti, u interesu pre svega reprezentativnog fudbala.

Otkrio je da Srbija trenutno ima oko 50 igrača koji bi mogli da konkurišu za odlazak u Rusiju, ali…
– Slažem se da je svaki igrač izuzetno važan, da svaku igraču treba posvetiti posebnu pažnju, videti kakve su njegove sposobnosti i kvaliteti, pozvati ga na neku prijateljsku utakmicu da bi se sve činjenice sagledale i odlučilo ko će iči u Rusiju. To je posao sportskog sektora, direktora, selektora, na kraju krajeva, u razgovoru sa nima i mene kao predsednika. Nisam za to da mediji, novinari ili menadžeri određuju ko će biti pozvan i ko neće. Mi možmo da analiziramo i da porazgovaramo o tome da li selektor svoj posao radi odlično, dobro ili manje dobro. Možemo da razgovaramo i da nam je selektor neko ko je rešenje za budućnost ili nije rešenje i na osnovu procene da donosimo određene odluke. Ali, nije posao novinara ili menadžera da selektoru određuju koga će da poziva na okupljanje, a pogotovo ne – ko će biti u startnih jedanaest – zaključio je Kokeza za Žurnal.