CRVENO-BELI BEZ IZNENAĐENjA U KAUNASU: Ročesti promašio, Žalgiris pobedio u neizvesnoj završnici!

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su na startu nove sezone u Evroligi, u dramatičnoj utakmici protiv Žalgirisa u Kaunasu – 78:76.

’Crveno-beli’ su odigrali veoma hrabro protiv litvanskog šampiona, ali im je u završnici falilo malo iskustva, sreće, ali i više raspoloženih igrača.

Šut za pobedu nakon nekoliko hrabrih napada imao Tejlor Ročesti, koji je odlučio da sam završi poslednji napad, ali nije bio precizan i Žalgiris je slavio pred više od 14.000 gledalaca.

Gotovo čitav duel protekao je u „rezultatskoj klackalici“, pa ni fenomenalne partije Pera Antića i Milka Bjelice nisu bile dovoljne za trijumf „nove“ Zvezde.

Utakmica u Kaunasu počela je velikom borbom na obe strane – Zvezda je igrala sjajno u odbrani, ali nije uspevala da to kruniše ispod protivničkog obruča. Povukli su dvojica najiskusnijih, Milko Bjelica i Pero Antić, dok je na drugoj strani obično poentirao Dejvis.

U prvoj četvrtini viđeno je samo 28 poena, da bi u drugoj obe ekipe bile mnogo raspoloženije u napadu. Džejms Feldin se probudio u redovima ’crveno-belih’, ali je ponovo Bjelica imao glavnu reč pod košem, dok je kod Žalgirisa nekoliko napada lepo rešio naš Vasa Micić.

Bilo je očigledno da novajlijama aktuelnog srpskog i regionalnog šampiona fali iskustva u Evroligi, ali i pored toga naš tim držao priključak. ,

Potpuno druga slika viđena je u nastavku – Zvezda je dodatno zategla odbranu, igrala pametno i nije trošila napade, pa i promašaji nisu bili ishitreni. Opet je odgovornost preuzeo Bjelica, a ekipa je velikom borbenošću nadoknadila greške u napadu i preokrenula.

U poslednjih 10 minuta izabranici Dušana Alimpijevića ušli su sa +4, ali je onda krenula serija rivala koju je pokrenuo Kevin Pengos. Mučio je protivničku odbranu, vezao sedam poena i domaćin je ekspresno došao do vođstva.

Nisu se davali ’crveno-beli’, smanjili su na posed minusa tri i po minuta pre kraja, ali kada god je trebalo da prelome, popuštala im je koncentracija. Ulanovas je tada uspešno završio dva uzastopna napada, Antić je sjajnom trojkom spustio na -1, kada je ponovo Pengos poentirao kada je trebalo.

Srpski tim ostao je hrabar do kraja, Bjelica je nakon sjajne akcije postigao trojku, a onda je naš tim imao sreće, pa je posle izgubljene lopte i gledanja snimka Tejlor Ročesti imao poslednji napad. Ipak, na već opisan način je promašio i Zvezda je novu sezonu u Evroligi počela porazom.

B92