KAKVO PRIZNANjE: Milorad Mažić je najbolji sudija na svetu!

Milorad Mažić trenutno važi za najboljeg sudiju na svetu, prema statističkim podacima specijalizovanog sajta „World Referee“.

Mažić je već dugi niz godina bez premca najbolji srpski sudija, a u poslednje vreme je počeo da dobija zaslužene pohvale na međunarodnom nivou – delio je pravdu na utakmicama Lige šampiona, Lige Evrope i kvalifikacija za svetska i evropska prvenstva, ali i na najvećim turnirima na planeti.

Kruna karijere za sada mu je bio Superkup Evrope 2016. godine između Real Madrida i Sevilje, kao i finale ovogodišnjeg Kupa konfederacija.

Sajt „World Referee“ se bavi analizom brojnih statističkih podataka, na osnovu kojih se dodeljuju bodovi, a arbitar iz Vrbasa ove sezone zauzima treću poziciju iza Slovenca Slavka Vinčića i Feliksa Briha iz Nemačke.

Međutim, kada se u obzir uzme poslednjih 10 godina i uporedi sa učinkom ostalih njegovih kolega, Mažić čvrsto drži prvo mesto ispred zvučnih imena – Džunejta Čakira Hauarda Veba. Lista se automatski ažurira na osnovu dobrih odluka, kontrole igre, grešaka, žutih kartona, prednosti, penala…

Posle njih slede Bjern Kujpers i Feliks Brih, dok prvih 10 kompletiraju Viktor Kasai, Ravšan Irmatov, Frank de Blekere, Pedro Proensa i Horhe Larionda.

Osim toga, Milorad deli i prvo mesto sa Bibijanom Štajnhaus za najvišu dobijenu ocenu za jednu odsuđenu utakmicu – za duel Mađarske i Belgije u osmini finala Evropskog prvenstva 2016. godine, koju su ‘Đavoli’ dobili sa velikih 4:0, njegovo suđenje ocenjeno je ocenom 9,9 od maksimalnih 10 bodova.

Mažić se u poslednje vreme nalazi na udaru kritika članova Crvene zvezde koji su tražili njegovo doživotno izuzeće sa utakmica ‘crveno-belih’.

B92