ČUDO NA STARTU EVROPSKOG PRVENSTVA: Bivši košarkaš Partizana srušio Francusku i doneo veliku pobedu Finskoj!

Veliko iznenađenje dogodilo se u prvom kolu Evropskog prvenstva u košarci.

Finska je vođena sjajnom podrškom domaće publike srušila Francusku sa 86:84 posle velike borbe i produžetaka.

Junak trijumfa bio je bivši košarkaš Partizana Džamar Vilson koji je na pet sekundi pre kraja iz svog prepoznatljivog prodora pogodio. Imali su Francuzi napad za pobedu, ali je Furnije promašio trojku.

Trikolori su se od samog početka mučili sa žilavim domaćinima. Finci su prvu četvrtinu rešili u svoju korist rezultatom 23:15. Ipak, Francuzi u drugom periodu igraju dosta bolje, pa do odlaska na odmor stižu do preokreta i vođstva 33:32.

Finci se nisu predavali. Nastavili su sa sjajnom igrom i u nastavku utakmice, vodili su tokom većeg dela treće četvrtine. U jednom trenutku imali su i +7, 40:33. Francuzi predvođeni Nandom de Kolom do kraja perioda uspevaju da preokrenu rezultat. U poslednjih deset minuta ušlo sa sa vođstvom Francuza 53:49.

Francuska je vodila tokom čitave poslednje četvrtine. Ekipa Vensana Kolea povela je i sa maksimalnih +9, 65:56. Činilo se da će ipak uspeti da slome otpor domaćina. Međutim, Finci nisu odustajali. Probudio se sjajni Markanen, a prednost Francuza se polako topila. Trojkama Salina i Markanena Finska stiže do izjednačenja 70:70. Furnije je vratio prednost svom timu, ali je na 15 sekundi pre kraja Džamar Vilson pogodio za izjednačenje i produžetak.

U produžetku Finci su od samog stara bili u prednosti. Imali su domaćini +5, 84:79. Ipak, Diao i Furnije prave seriju od 5:0 za izjednačenje i neizvesnu završnicu. Odgovornost je ponovo preuzeo Vilson. Bivši košarkaš Partizana je čekao i čekao, a onda krenuo u prepoznatljiv prodor. Vilson je sjajnim pogodkom pored Lea Vestermana doneo prednost svom timu od 86:84, za ekstazu domaće publike. Furnije je pokušao trojkom da utiša celu halu, ali nije uspeo, pa je Finska stigla do ogromne pobede.

Najefikasniji u pobedničkom taboru bio je Markanen sa 22 poena, Salin je dao 14, a sjajni Vilson 12. Francuze je predvodio Furnije sa 25, De Kolo je dodao 21.