SAVIĆ: Ovo prvenstvo će ostati upamćemo po tome što svi žele da skinu Srbiju sa trona!

Dejan Savić

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić ocenio je danas da je cilj svih selekcija da s vrha skinu njegovu ekipu, ali da njegovi igrači zbog toga nisu pod pritiskom i da se koncentrišu na svoju igru.

„Ovo je prvenstvo gde svi žele da nas sruše i po tome će ostati zapamćeno. Nije borba za medalju već borba za skidanje Srbije sa trona. Pritisak nije bio samo u Riju već protekle tri godine. Zato smo se dogovorili da ova sezona bude rasterećena. Zato smo sa jedne strane relaksirani, ali sa druge znamo naše ciljeve i koncentrisani smo na ono što Srbija treba da uradi“, rekao je Savić.

Prvi od tri slobodna dana bez utakmica na Svetskom prvenstu, srpski igrači su iskoristili za odmor, a jedini trening su održali na bazenu Komjadi u 14 časova.

„Nisam siguran da smo pokazali najviše, ali najbitnije je da smo ostvarili prvi cilj, da budemo prvi u grupi. Takmičenje tek sada počinje. Četvrtfinale je uvek mač sa dve oštrice a posle dosta zavisi i od kostura“, rekao je Savić.

Srbija će utorak umesto u 20.30 igrati u 16.10 sa pobednikom duela Australija Brazil.

„Gledamo sve ekipe i sve ih respektujemo. Mi jesmo favoriti u tom meču i znamo zašto smo ovde. Do kraja turnira utakmice će biti na nož. Rival nije bitan, bitna je koncentracija na našu igru“, rekao je selektor Srbije.

Na pitanje kako komentariše ostale reprezentacije na turniru, Savić je rekao da nema velikih iznenadjenja.

„Nema velikih iznenadjenja. Grčka i Španija mogu mnogo bolje. Italija je pokazala najviše što se tiče priprema i nastavlja sa izuzetnim igrama. Madjari na domaćem terenu možda osećaju pritisak, a sa druge strane mislim da su možda najviše euforični. SAD je pokazala i u Svetskoj ligi vrhunski nivo vaterpola, ali su silom prilika ispali“, rekao je Savić.

Na pitanje kako se igrači opuštaju, Savić je rekao da ne zna.

„Ne znam kako se igrači opuštaju, ja sam uvek u radnom odnosu. U suštini imamo pripreme kroz posmatranje snimaka. Gledaćemo zajedno na bazenu, ako ne bude televizijskog snimka. Napravićemo teži trening da bi uhvatili ritam sa ekipom koja je igrala osminu finala“, kazao je on.

Kapiten Filip Filipović rekao je da je ekipe „arhivirala“ grupnu fazu takmičenja, kao i da se sada koncentriše na četvrtfinale.

„Ako ponovimo odbranu koja je protiv Grčke i Španije bila na visokom nivou, možemo u polufinale i to je jedan od ciljeva. Trudićemo se da i posle toga sve bude u našim rukama. Imena rivala nisu bitna, videli ste to u dva susreta. Imamo u bazenu kvalitet i moć. Van bazena, nismo vešti da i njih prevladamo. Ne mislim na teorije zavere već na jasnu želju svih da nas pobede“, kazao je Filipović

On je kazao da ekipa mora biti mirna u četvrtfinalu.

„Moramo mirni da budemo u četvrtfinalu, iako ćemo verovatno želeti da ga što pre rešimo, pa su moguće i oscilacije. To je nekad i najvažnija utakmica na turniru. Ne razmišljam o rivalu, ko bude bio bolji u osmini finala igraće protiv nas. Ako Bog da i prodjemo dalje onda ćemo nastaviti da težimo najvišim ciljevima ne birajući protivnika“, rekao je kapiten selekcije Srbije.

On je kazao da je organizacija Svetskog prvenstva na zavidnom nivou.

„Čudna je odluka FIBA da nas drže 20 minuta napolju pred utakmicu. Sve uradjeno u pripremi tada pada u vodu, a onda nas požuruju da što pre počne susret. Ovde je sport za nas i zanimljivije je gledaocima da se čuje naš razgovor u krugu za pozdravljanje. Ne planiramo da se žalimo, sve smo prihvatili kao druge ekipe“, rekao je Filipović.

On je kazao da je jako lepo biti kapiten selekcije Srbije, kao i da u krugu pred početak meča uvek poruči saigračima da sve zavisi od njih.

„Samo da smo okrenuti sebi i da sve zavisi od nas. Da radimo ono što najbolje znamo, a igrači to sve znaju. Jako je lep posao biti kapiten“, rekao je Filipović.

Madjari su Filipovića poredili sa fudbalerom Lionelom Mesijem, a on je kazao da ne voli poredjenja.

„Svako ima pravo da pravi poredjenja. Zaista ne volim da se sa nekim poredim, ali ako se nekome to svidja šta ja da radim. I nemam takve pretenzije. Možda jeste to čast, ali imam svoj put“, kazao je Filipović.

Beta