BEZ PREMCA: Federer savladao povređenog Čilića i osvojio osmi šampionski pehar na Vimbldonu!

Rodžer Federer osvojio je rekordni osmi Vimbldon pošto je u finalu pobedio Marina Čilića sa 6:3, 6:1, 6:4.

Finalni meč je ipak obeležila povreda hrvatskog tenisera koji se početkom drugog seta rasplakao zbog žuljeva na nozi, pa je bilo evidentno da ne može da pruži maksimum u finalu.

Federer je u svom 11. finalu Vimbldona osvojio osmi trofej, pa sada ima jedan više od Pita Samprasa i Vilijama Renšoa. Takođe, Švajcarac je popravio i svoj rekord u ukupno osvojenim Gren slem trofejima i sada ih ima 19, ponovo četiri više od Rafaela Nadala.

Švajcarac je takođe postao i prvi čovek od Bjorna Borga 1976. godine koji je osvojio Vimbldon bez izgubljenog seta, a ovo mu je ukupno 93. titula u karijeri i peta ove godine posle Australijan opena, Majamija, Indijan Velsa i Halea.

Čilić je bio konkurentan u ovom meču samo do sredine prvog seta. Počeo je veoma dobro i prvi je imao brejk loptu u četvrtom gemu, ali se ispostavilo da je to bilo sve od njega.

Federer je u prvom i drugom setu napravio po dva brejka. Čilić je nešto veći otpor pružio u trećem kada su počeli da deluju lekovi protiv bolova, ali je Federer brejkom u sedmom gemu rešio meč u svoju korist.

Bio je ovo osmi međusobni duel dvojice igrača i sedma pobeda Federera koji će od ponedeljka biti treći igrač sveta ispred Novaka Đokovića.

N1