SJAJNE VESTI STIŽU IZ AMERIKE: Denver neće sprečiti Jokića da igra za Srbiju na EP!

Košarkaški klub Denver neće i ne može da spreči svog igrača Nikolu Jokića da nastupa za reprezentaciju Srbije na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, saopštio je danas Košarkaški savez Srbije.

Prethodnih dana se u medijima spekulisalo da li će Jokić igrati za Srbiju, posle dobrih igara ove sezone u NBA ligi, zbog čega je KSS izdao saopštenje u kome je naveo odgovor potpredsednika i pomoćnika generalnog menadžera Denvera Arturasa Karnišovasa na pitanje da li i zašto taj klub zabranjuje Jokiću da nastupa za Srbiju.

„Na osnovu dogovora FIBA i NBA ne možemo i nećemo da sprečimo Nikolu da igra za Srbiju. Obavestite me da li imate još pitanja. Već sam razgovarao sa (selektorom Srbije) Aleksandrom Djordjevićem na tu temu“, rekao je Karnišovas, navodi se u saopštenju KSS.

KSS je u saopštenju, koje je potpisao predsednik Predrag Danilović, naveo da je želeo da objasni sportskoj javnosti istinitu činjenicu.

„S obzirom na učestalu neprofesionalnost da se o igračima, kandidatima za košarkašku reprezentaciju Srbije, prve vesti o eventualnom otkazivanju učešća često šalju kroz medije preko trećih lica, umesto da se prvo obavesti KSS, ne želimo da kao ozbiljna košarkaška institucija priznata u Evropi i svetu, dajemo šansu za bilo kakvo proračunato pogrešno izveštavanje, već da ukratko objasnimo sportskoj javnosti, ali i svim igračima i saradnicima, istinitu činjenicu“, piše u saopštenju.

KSS je naveo da nijedan NBA, niti bilo koji drugi klub nema pravo ni mogućnosti, osim u slučaju povrede, da svojim igračima koji su pod ugovorom zabrani igranje za reprezentacije svojih zemalja jer se kroz reprezentativne pripreme i takmičenja njihovi igrači vraćaju u klubove mnogo bolji.

„Samim tim, klubovima je u direktnom interesu da što više njihovih igrača postanu standardni reprezentativci svojih zemalja, pogotovo onih koje imaju šansu da se kroz takmičenja bore za osvajanje medalja“, dodaje se.

KSS je naveo da više neće komentarisati ovu situaciju.

Beta