MEDALJE SE SAMO MNOŽE: Veliki uspeh Mikeca i srpskih strelaca!

Srpski strelac Damir Mikec osvojio je danas srebrnu medalju u gadjanju vazdušnim pištoljem na Evropskom prvenstvu u Mariboru, dok je reprezentacija Srbija u toj disciplini osvojila bronzanu medalju.

Mikec je u finalu ostvario rezultat od 241,4 krugova, što je za 0,2 lošiji rezultat od prvaka Kristijana Rajca iz Nemačke, koji je tako postavio i svetski rekord.

„Da mi je neko pre prvenstva ponudio srebro, oberučke bih ga prihvatao, ali u ovom trenutku se ne osećam kao osvajač titule vicešampiona, već više kao neko ko je izgubio zlato, iako ni u jednom trenutku finala nisam bio na prvoj poziciji“, rekao je Mikec.

Srpski reprezentativac je u prvoj polovini finala bio četvrti ili peti, ali postepeno je smanjivao zaostatak za vodećima i posle 19. serije izbio je na drugo mesto. Pred poslednji, 24. hitac finala, vodeći Nemac Rajc, olimpijski prvak s pištoljem brze paljbe, imao je 0,6 krugova prednosti nad Mikecom.

Nemac je poslednjom dijabolom pogodio 8,8 krugova, a srpskom reprezentativcu je trebalo da „upiše“ bar 9,5, čime bi osvojio zlato, a ujedno postavio i novi svetski rekord. Mikec je ipak, ostvario rezultat od „samo“ 9,2.

„Požurio sam sa 24. hicem, opalio sam bukvalno pre vremena. Ipak, moram da budem zadovoljan. Borio sam se svim srcem, uspeo sam da se oslobodim treme, koju nosi svako veliko takmičenje, a u tome mi je pomogla i osvojena ekipna medalja. Čestitam Rajcu, ovde je u neku ruku uspeo da mi se revanšira za poraz od pre mesec dana“, rekao je Mikec kome je ovo druga medalja na evropskim prvenstvima.

Damir Mikec se trećeg dana Evropskog prvenstva vazdušnim orućjem u Mariboru okitio titulom vicešampiona Starog kontinenta pištoljem. Ipak, jedno srebro nije jedina medalja kojom su srpski strelci nastavili uspešan niz na šampionatu u Mariboru. Seniorska muška ekipa pištoljem, u kojoj su, uz Mikeca gađali Duško Petrov i Dimitrije Grgić se, kao i prošle godine, na EP u Đeru, okitila bronzanim odličjem.

Reprezentacija Srbije, za koju su nastupali Mikec, Duško Petrov i Dimitrije Grgić, je osvajanjem bronzane medalje došla do sedmog odličja na evropskim prvenstvima, ali još uvek nema zlato.

Srbija je u finalu ostvarila rezultat od 1.727 bodova, jedan manje od drugoplasirane Ukrajine, a sedam manje od prvaka Evrope Rusije.

Beta