MUSLIN: Samo reči hvale za igrače iz Superlige!

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Slavoljub Muslin rekao je danas da su se dobro pokazali igrači iz domaće lige koji su nastupali za državni tim protiv SAD i da je potrebno još takvih okupljanja kako bi napredovali i kako bi se videlo ko može biti potencijalni igrač za A tim.

„Igrači iz naše lige su se pokazali dobro, ne samo zbog rezultata, koji je mogao da bude i drugačiji. Važno je da su ti igrači videli visoki nivo, za njih imam samo reči hvale. Najvažnije je da steknu iskustvo kako bi došli do A tima, a ja im čestitam na ponašanju, disciplini i zalaganju“, rekao je Muslin na konferenciji za novinare u Beogradu.

Selektor je rekao da još ne može da kaže koji od tih igrača će konkurisati za A tim.

„Igrač može da napreduje samo dobrim treningom i kvalitetnim utakmicama koje igra svake nedelje. Naša liga nije jaka i ne igraju se kvalitetne utakmice svake nedelje. Ali, mi nemamo drugog izbora od ovih igrača iz Super lige, oni su perspektiva. Takođe tu je i činjenica da klubovi ne igraju u evropskim takmičenjima, to nije ništa novo. Svi sadašnji A reprezentativci su to postali kada su otišli u inostranstvo. Jedini način da domaći igrači napreduju su ovakve utakmice“, naveo je Muslin.

Dodao je da je u timu u nedelju bilo igrača koji su prebacili očekivanja, ali nije želeo da govori o imenima.

„Trebaju nam ovakva okupljanja, svim klubovima ćemo poslati plan rada, kako smo radili i potrebna nam je saradnja. Želimo i sa trenerima da razmenimo iskustva, a pokušaćemo uz odobrenja klubova na proleće da se okupimo još jednom ili dva puta. U San Dijegu se video napredak, a radili smo zajedno samo pet dana“, rekao je on.

Upitan o transferima srpskih reprezentativaca u januarskom prelaznom roku, Muslin je rekao da je najvažnije da oni igraju u svojim klubovima.

„Branislav Ivanović me je dva dana pre potpisa obavestio da prelazi u Zenit. Ako će igrati to je dobro za njega i za reprezentaciju. Luka Milivojević je iz Olimpijakosa prešao u Englesku (Kristal Palas) i to je jača liga, a Lazar Marković je odigrao dve utakmice za Hal“, rekao je on.

Na pitanje šta misli o predlozima da se osnuje prvenstvo B klubova, Muslin je rekao da ne bi imao ništa protiv, ali da mora da se nađe najbolji sistem između finansija i sporta, pošto klubovi moraju da misle na finansije.

Sportski direktor Fudbalskog saveza Srbije Goran Bunjevčević rekao je da od turneje u SAD ima mnogo koristi i da se planiraju slične utakmice. Kako je rekao, pregovara se sa Česima i Katarom i nije nemoguće da se neka od tih utakmica igra na domaćem terenu, ali da FŠ mora da gleda i to koliko bi novca zaradio na gostovanju.

On je dodao da se sa čelnicima američkog saveza razgovaralo pre svega o edukaciji i stvarima vezanim za struku i da će se uglavnom na tome bazirati saradnja.

Naveo je da FŠ planira strategiju centra za edukaciju, koji bi predvodio profesor Aleksandar Janković i da će biti održani razni kursevi za trenere i menadežere.

„Biće kurseva jer su naši treneri godinama unazad i decenijama bili maknuti u stranu, treneri su bili pomoćno osoblje u klubovima i to je jedan od razloga zbog kojeg nemamo rezultate“, dodao je on.

Bunjevčević je rekao da je u velikoj pripremi izbor za selektora mlađih selekcija, posle odlazaka Ilije Stolice u Voždovac i Nenada Lalatovića u Čukarički.

„Pregovaramo sa potencijalnim kandidatima i što pre ćemo izaći sa predlogom. Važno je da selektor mlade reprezentacije bude u dobrim odnosima sa selektorom A tima, kao što je to bio Tomislav Sivić. Teško je odlučiti, da li da to bude iskusan ili mlad stručnjak. On mora da radi u skladu sa vizijom sportskog sektora Saveza. Mnogo je poziva, svi imaju svoje kandidate“, rekao je Bunjevčević.

Beta