FSS ODGOVORIO: Saopštenje FIFPro-a koncipirano na netačnim informacijama

Fudbalski savez Srbije (FSS) objavio je danas da je saopštenje FIFPro-a u delu koje se tiče Arbitražnog suda koncipirano na osnovu „netačnih i nepotpunih informacija dobijenih od Sindikata Nezavisnost (SFPN).

„SPFN je uputio primedbe FIFPro-u još pre nego što je novi Pravilnik o radu arbitražnog suda objavljen u službenom glasilu FSS, što govori o njihovoj nameri da spreče sprovodjenje korenitih promena u Arbitražnom sudu. FSS je sačekao da prodju praznici i uputio zvaničan odgovor FIFPro-u na postavljena pitanja, a o spornoj situaciji informisao je i UEFA“, navodi se u saopštenju FSS-a.

FIFPro je, izmedju ostalog, saopštio da FSS uklanja predstavnike igrača iz tela ovlašćenih da rešavaju sporove sa klubovima i da na njihova mesta postavlja ljude koji su povezani sa najvećim klubovima u zemlji, što je „flagrantno kršenje osnovnih prava fudbalera“ i pozvao je FSS da promeni tu odluku.

FSS je istakao da su obavljene konsultacije sa visokim funkcionerom Evropske fudbalske unije (UEFA) Zoranom Lakovićem i da je konstatovano da situacija ne izlazi iz uobičajenog pravnog okvira, kao i da će sve nedoumice biti razrešene dijalogom sa UEFA i FIFPro-om.

Navodi se da briga FIFPro-a zbog donošenja novog pravilnika o radu Arbitražnog suda izazvana „netačnim i tendecioznim obaveštenjima“ koje je SPFN uputio toj organizaciji, a što je FSS u dopisu „objasnio i demantovao“.

„Iz ponašanja predstavnika SPFN koji u poslednjih mesec dana na različite načine pokušavaju da osujete reorganizaciju i unapredjenje rada Arbitražnog suda, vidi se jasna namera da se očuvaju stečeni interesi i monopol koji je SPFN u proteklim godinama stvorio kada je reč o zastupanju profesionalnih fudbalera. Dovoljno je pomenuti neverovatnu okolnost, a to je da se u oko 95 odsto sporova pred Arbitražnim sudom pojavljuje jedna te ista advokatska kancelarija, koja zastupa i SPFN, što nije slučaj sa sporovima koji se vode ni pred bilo kojom drugom arbitražom u našoj državi, kao ni pred bilo kojim drugim sudom u Srbiji“, piše u saopštenju FSS-a.

Takodje, izraženo je čudjenje da SPFN kao argumente protiv novouspostavljenog Arbitražnog suda iznosi podatke vezane za negativan rad prethodnog suda i koji „idu u korist“ odluci FSS-a da izvrši sistemske promene, ubrza postupak i obezbedi nezavisan rad Arbitražnog suda.

„SPFN je do skoro iznosio vrlo ozbiljne kritike na račun funkcionisanja prethodnog arbitražnog suda, a juče je naprasno počeo da hvali njegov rad, čini se sa jasnom namerom da unapred diskredituje rad novih arbitara“, dodaje se.

FSS je naveo da je prilikom rada na izmenama Pravilnika o radu Arbitražnog suda poštovao osnovna načela i institute sportske arbitraže, kao i zakon.

Osnovi cilj, kako se navodi, bio je da se formira nezavisan i nepristrasan i istovremeno kredibilan i autoritativan sud.

Navodi se da arbitri moraju biti lica „najviših moralnih osobina“ koja poseduju pravnička znanja i stručnu osposobljenost, da moraju da imaju položen pravosudni ispit ili da imaju titulu doktora pravnih nauka.

Takodje, arbitri moraju da imaju iskustvo i da se aktivno bave sportskim pravom, a novim zakonom je, kako piše u saopštenju, svima omogućeno da podnesu kandidature za mesto arbitra, a da je odlučno da se od ponudjenih moraju birati najstručniji i najkompententiji koji će biti „garant nezavisnog i objektivnog sudjenja“.

Svetski sindikat profesionalnih fudbalera (FIFPro) upozorio je u sredu igrače da ne potpisuju ugovore sa klubovima iz Srbije u januarskom prelaznom roku, označivši zemlju kao „okruženje bez zakona“.

Beta