CRNO-BELI SLAVLJENICI: Partizane srećan ti 71. rođendan!

Jugoslovensko sportsko društvo Partizan danas proslavlja 71. rođendan.

Društvo je osnovano pod imenom Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije Partizan. Pet godina kasnije postaje otvoreno društvo i sekcije su izrasle u kubove.

Danas JSD Partizan obuhvata asocijaciju 27 klubova u 24 sporta i predstavlja najtrofejnije sportsko društvo u Srbiji, ali i šire. JSD Partizan je jedno od najuspešnijih društava u celom svetu, i retko ko može da se poredi sa njime.

Krovni klub JSD Partizan je naravno fudbalski. Fudbaleri kluba iz Humske su prvi put istrčali na teren 6. oktobra 1945, a protivnik je bio Zemun. Partizan je slavio rezultatom 4:2, a igrao je u sastavu  Čulik, Čolić, Beleslin, Čajkovski, Đurđević, Švaljek, Šereš (B. Mihajlović), Atanacković, Rupnik, Božović i Matekalo. Prvi strelac bio je Florijan Matekalo, a kasnije je dva gola dao Šereš, a Rupnik jedan. Trener je bio legendrani Franjo Glazer.

Naravno daleko najveći uspeh napravile su Partizanove bebe 1966. godine, kada su crno-beli poraženi u finalu Kupa šampiona od Reala iz Madrida sa 2:1, i ako su poveli golom Velibora Vasovića. U novije vreme, Partizan se može pohvaliti da je jedini srpski klub koji je učestvovao u grupnoj fazi Lige šampiona, i to dva puta, u sezonama 2003/2004 i 2010/2011. Naravno, ne treba zaboraviti ni da je Partizan odigrao prvi meč u istroiji Kupa šampiona, a protivnik te 1955. godine bio je Sporting. Crno-beli imaju 26 titula šampiona države kao i 12 osvojenih nacionalnih kupova. Još jedna bitna stavka jeste da je klub iz Humske dao najviše reprezentativaca.

Košarkaški klub Partizan je takođe veoma bitan za JSD. U igri pod obručima crno-beli su osvojili 21. titulu prvaka države, 13 nacionalnih kupova, 6 Jadranskih liga, 3 Kupa Radivoja Koraća, i naravno jednu titulu prvaka Evrope, čuvene 1992. godine u Istanbulu. KK Partizan je daleko najtrofejniji klub u Srbiji.

I za kraj, ne treba nikako zaboraviti ni ogromne uspehe Partizanovog vaterpolo kluba. VK Partizan je čak 27 puta bio šampion države, 24 puta najbolji u nacionalnom kupu, kao i neverovatnih 7 trofeja u Ligi šampiona, po čemu spada u red najuspešnijih klubova u Evropi.

Partizane srećan 71. rođendan!!!